HOME
PROGRAME INTERNATIONALE
ACORDURI INTERNATIONALE
ANUNTURI SI FORMULARE
< > BURSE STUDENTESTI CORESPONDENTA
LINK-URI UTILE

button2 button2Programul ERASMUS a fost lansat în anul 1987, sub forma unui program destinat sprijinirii studentilor în scopul efectuarii unei perioade de studiu într-o alta tara europeana cu recunoasterea formala a perioadei respective. Începând cu anul 1995, ERASMUS a devenit o subcomponenta a programului SOCRATES al Uniunii Europene având ca scop promovarea dimensiunii europene si dezvoltarea calitatii educatiei, prin încurajarea cooperarii între institutiile educationale din tarile participante, acordând, în acelasi timp, un respect deosebit diversitatii culturale si lingvistice.

 La 01 Ianuarie 2007 a fost lansat Programul de învatare pe tot parcursul vietii, 2007-2013, (Lifelong Learning Program - LLP) care înlocuieste fostele programe Socrates si Leonardo da Vinci.

 La nivel national, acest program, este coordonat de Agentia Nationala de Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale - ANPCDEFP - Bucuresti, iar în Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures de Biroul de Programe Comunitare.


 La sfârsitul lui 2006, programele Socrates si Leonardo - în actuala lor structura - au ajuns la final. O parte dintre actiuni se regasesc, cu modificari minime, în structura noului Program Lifelong Learning, care va acoperi perioada 2007-2013. E vorba de Gründtvig, Comenius, Erasmus si Leonardo de Vinci. Altele (de exemplu Minerva si Lingua) sufera modificari relativ importante în noua structura. Însa toate actiunile Socrates si Leonardo da Vinci - împreuna cu domeniile tematice si prioritatile pe care le presupun - se regasesc în noul Program, iar experienta acumulata în administrarea proiectelor actuale e foarte utila în abordarea noilor actiuni.

 Noul program va integra toate initiativele Comisiei Europene în domeniul educatiei si formarii: Socrates, Leonardo da Vinci, eLearning, Jean Monnet si Europass. Ideile care stau la baza noii structuri sunt sinergia, flexibilizarea si simplificarea procedurilor administrative si financiare.

Programul de educatie pe tot parcursul vietii (LLP)
Comenius
Învatamânt preuniversitar
Erasmus
Învatamânt superior
Leonardo da Vinci
Formare profesionala
Gründtvig
Educatia adultilor
Program transversal
4 activitati-cheie - Dezvoltarea politicilor în domeniul educatiei si formarii profesionale (inclusiv portofoliul EUROPASS); învatarea limbilor straine; Utilizarea TIC în educatie;
Diseminare si valorizare
Programul Jean Monnet
3 activitati principale - Actiunea Jean Monnet; Sprijinirea unor institutii europene;
Sprijinirea unor asociatii europene


 LLP îsi propune urmatoarele tinte cantitative:
    1. 3,000,000 elevi participanti în proiecte Comenius în perioada 2007-2013.
    2. 3,000,000 studenti Erasmus pâna în 2012.
    3. 80,000 plasamente (elevi, muncitori, tineri absolventi) Leonardo da Vinci pe an pâna în 2013.
    4. 7,000 mobilitati/an în programul de educatie a adultilor Grundtvig pâna în 2013.

 Documente, formulare si informatii, se gasesc si pe sit-ul Agentiei Nationale, la adresa: www.anpcdefp.ro